Мабуть, далеко не кожен наш співвітчизник їв равликів. А ось у Франції та багатьох західноєвропейських країнах їстівні равлики вважаються делікатесом, страви з них мають велику популярність. Їдять равликів і жителі Китаю, Японії, деяких африканських країн тощо. В Україні ж поки що страви з равликів в основному їдять гурмани, які розуміються на смачній, корисній і здоровій їжі.
Звичайно, в їжу годяться не всі равлики, а лише деякі види, котрі, як правило, розводять на спеціальних фермах. Зокрема, одними з найсмачніших по праву вважаються равлики Helix Aspersa Muller (малі сірі). Їх вага – до 10 грам, діаметр раковини – до 25 міліметрів, вони мають дуже красивий плямистий панцир. Саме такі равлики розводять на сімейній равликовій фермі Mons Snail, розташованій у селі Делятин, поряд із курортним містом Яремче (від нашого готелю «Чіллакс» відстань туди становить трохи більше 40 кілометрів).
Власниками ферми є подружжя Володимир та Ганна Струц. Вони не лише розводять їстівних равликів у промислових масштабах, а й запрошують усіх бажаючих відвідати свою унікальну ферму! Під час екскурсії територією ферми ви можете на власні очі побачити весь процес, а Володимир Струц докладно розповість про равликів та особливості їх розведення, адже він у цій темі знає все, як кажуть, від А до Я.
А поки ви оглядатимете ферму, пані Ганна приготує вам чудове частування зі свіжих равликів. Серед пропонованих страв – на вибір:
- равлики фаршировані (у 3-х різних соусах);
- салат з маринованим м’ясом равлика;
- банош із жульєном із грибами та м’ясом равлика;
- грибна юшка з м’ясом равлика;
- паштет із печінки равлика.
Смак незрівнянний! Жоден французький ресторан не зможе конкурувати! Це обов’язково варто спробувати. А на згадку про відвідування равликової ферми Mons Snail ви можете купити сувеніри та маринованих равликів у різних соусах!
Де знаходиться
Делятин, Івано-Франківська обл.